Ingrediente

  • 150 ml lapte caldut
  • 150 g kefir grăsime 3,5 %
  • 1 ou
  • 1 lingurița zahăr 
  • 1 lingurița sare
  • 40 g unt topit și răcit
  • 450 g făina
  • 25 g drojdie proaspăta
  • Un galbenus amestecau cu o lingura lapte, pentru uns chiflele
  • 15-20 g făina in plus, necesar la frământat ( dacă e cazul)
     

Instructiuni

  • Laptele, kefirul, oul și zaharul se amesteca cu un tel.Adăugăm drojdia și o dizolvăm in acest amestec.Când drojdia este dizolvată, punem cele 450 g făina și sarea.
  • Framantam aluatul, care in acest moment este lipicios, adăugăm untul și framantam in continuare, pana incorporam toată cantitatea de unt.
  • Transferam aluatul pe blatul de lucru, presaram putina făina din când in când și framantam circa 5-7 minute, pana obținem un aluat , care nu se lipește de degete.
  • Acoperim vasul cu un prosop și lasam aluatul la dospit, pana își dublează volumul.
  • Tapetam tava mare a cuptorului cu hârtie de copt.
  • Aluatul dospit îl împărțim in 10 bucăți ,aproximativ egale și cu podul palmelor formam chiflele, care le așezăm in tava, cu distanță între ele.
  • Lasam chiflele sa crească in tava 25-30 minute, după care le crestam cu o lama, sau cuțit, le ungem cu amestecul de galbenus și lapte.
  • Se coc in cuptorul preîncălzit la 175 g, aproximativ 30 minute, pana se rumenesc deasupra.