Ingrediente

Blat

  • 2 albușuri
  • 20 g indulcitor
  • 10 g tarate pshillium 
  • 25 g lapte praf degresat
  • 1 lingurița otet
  • 1 praf de sare

Crema de dovleac

  • 200 g dovleac copt
  • 100 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • Indulcitor și scortisoara după gust
  • 100 ml apa rece
  • 4 g agar-agar

Crema cu iaurt

  • 200 g iaurt grecesc 2% grăsime
  • 100 g branza degresată cremoasă
  • Indulcitor și arome după gust( eu am folosit esența cocos)
  • 100 ml apa rece
  • 4 g agar-agar

Decor

  • Scortisoara pudra

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 130 grade.
  • Tapetam un vas de 18 cm diametrul, cu hârtie de copt.
  • Taratele de pshillium și laptele praf degresat se amesteca împreuna.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.Adăugăm indulcitorul și mixam pana obținem o bezea foarte ferma.Se pune otetul și mai mixam câteva secunde.
  • Se incorporeaza ușor ,cu o spatula, amestecul uscat .
  • Se pune compozitia in tava, se nivelează si se coace timp de 50 minute, la temperatura de 130 grade.
  • Se mai lasă blatul in cuptor încă 10 minute, dar cu caldura închisă ,iar usa cuptorului sa fie intredeschisa.
  • Se scoate din cuptor, se întoarce blatul cu hartia de copt in sus, iar cu ajutorul unui cuțit desprindem ușor hartia.
  • Se da blatul deoparte si facem cremele.
  • Iaurtul, branza si dovleacul trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • Pentru crema de dovleac, eu am folosit dovleac copt in cuptor( rezerva din congelator), care l-am lăsat sa se dezghețe la temperatura camerei, apoi am cantarit cele 200 g. Peste dovleac am adăugat iaurtul, indulcitor si scortisoara după gust si le-am pasat cu blenderul vertical, pana am obținut o crema omogena, care am lasat-o deoparte si am făcut crema de branza.
  • La fel, am pus iaurtul, branza, indulcitor si esente după gust, le-am omogenizat cu blenderul vertical si am lăsat-o deoparte.

Asamblare

  • O sticla de 1/2 litru de plastic cu model( vezi foto), se taie pe jumătate.
  • Pe o farfurie întinsa am asezat inelul detașabil al unei tavi cu diametrul de 16 cm, am pus folie de acetat, care se poate înlocui ( pentru cine nu are) cu hârtie de copt, sau inelul se poate căptuși cu folie alimentara. Blatul ,la copt s-a micșorat puțin, așa ca am folosit o forma mai mică , unde a încăput perfect.
  • Asezam pe mijlocul blatului jumătatea de sticla ,cu partea tăiată pe blat, iar fundul sticlei sa fie in sus.
  • Acum terminam cremele, care trebuie, sa fie fluide, sa curga, sa nu fie vâscoase și sa aibe cam aceeași consistenta.
  • Pentru ca nu am avut gelatina suficientă, am folosit pentru prima data agar-agar, deci cine dorește, poate folosi gelatina, 5-6 grame fiind suficiente pentru o singura crema.
  • Folosim doua vase, unde adăugăm in fiecare cate  100 ml apa rece și 4 g agar-agar, amestecam și punem vasele pe foc, sa fiarba un minut , după care se lasă la răcit.
  • Când s-au răcit,am pus intr-un vas cu agar-agar crema de dovleac, in celălalt vas crema de iaurt și  le-am omogenizat.Crema se adauga pe rand, nu toată odata( vezi foto cu instructiunile).
  • Având cremele pregătite, am început sa asamblez cheesecakeul.
  • Am pus o lingura generoasa din crema de dovleac pe sticla, apoi deasupra ei o lingura de crema de iaurt, alternând cremele, pana s-au terminat.Am scos sticla, am scuturat farfuria si am dat la rece pentru 4 ore.
  • Când crema este întărită, se îndepărtează inelul, se presara scortisoara, se feliază si se servește cu mare pofta.
  • Puteți alterna cremele cum doriti, nu e obligatoriu, sa procedați ca mine, la fel puteți înlocui agar-agarul cu gelatina.Este ușor de făcut, mai mult a durat, sa scriu reteta, decât sa pregătesc cheesecakeul.
  • Gasiti la poze și modelul de asamblare.Ideea nu-mi aparține, ci am văzut-o pe un grup culinar, am salvat poza, s-o am de model, dar nu știu, care-i persoane ii aparține.
  • In dieta Dukan se consuma începând cu etapa croaziera.