Ingrediente
Blat
- 2 albușuri
- 20 g indulcitor
- 10 g tarate pshillium
- 25 g lapte praf degresat
- 1 lingurița otet
- 1 praf de sare
Crema de dovleac
- 200 g dovleac copt
- 100 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
- Indulcitor și scortisoara după gust
- 100 ml apa rece
- 4 g agar-agar
Crema cu iaurt
- 200 g iaurt grecesc 2% grăsime
- 100 g branza degresată cremoasă
- Indulcitor și arome după gust( eu am folosit esența cocos)
- 100 ml apa rece
- 4 g agar-agar
Decor
- Scortisoara pudra
Instructiuni
Blat
- Încălzim cuptorul la 130 grade.
- Tapetam un vas de 18 cm diametrul, cu hârtie de copt.
- Taratele de pshillium și laptele praf degresat se amesteca împreuna.
- Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.Adăugăm indulcitorul și mixam pana obținem o bezea foarte ferma.Se pune otetul și mai mixam câteva secunde.
- Se incorporeaza ușor ,cu o spatula, amestecul uscat .
- Se pune compozitia in tava, se nivelează si se coace timp de 50 minute, la temperatura de 130 grade.
- Se mai lasă blatul in cuptor încă 10 minute, dar cu caldura închisă ,iar usa cuptorului sa fie intredeschisa.
- Se scoate din cuptor, se întoarce blatul cu hartia de copt in sus, iar cu ajutorul unui cuțit desprindem ușor hartia.
- Se da blatul deoparte si facem cremele.
- Iaurtul, branza si dovleacul trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Pentru crema de dovleac, eu am folosit dovleac copt in cuptor( rezerva din congelator), care l-am lăsat sa se dezghețe la temperatura camerei, apoi am cantarit cele 200 g. Peste dovleac am adăugat iaurtul, indulcitor si scortisoara după gust si le-am pasat cu blenderul vertical, pana am obținut o crema omogena, care am lasat-o deoparte si am făcut crema de branza.
- La fel, am pus iaurtul, branza, indulcitor si esente după gust, le-am omogenizat cu blenderul vertical si am lăsat-o deoparte.
Asamblare
- O sticla de 1/2 litru de plastic cu model( vezi foto), se taie pe jumătate.
- Pe o farfurie întinsa am asezat inelul detașabil al unei tavi cu diametrul de 16 cm, am pus folie de acetat, care se poate înlocui ( pentru cine nu are) cu hârtie de copt, sau inelul se poate căptuși cu folie alimentara. Blatul ,la copt s-a micșorat puțin, așa ca am folosit o forma mai mică , unde a încăput perfect.
- Asezam pe mijlocul blatului jumătatea de sticla ,cu partea tăiată pe blat, iar fundul sticlei sa fie in sus.
- Acum terminam cremele, care trebuie, sa fie fluide, sa curga, sa nu fie vâscoase și sa aibe cam aceeași consistenta.
- Pentru ca nu am avut gelatina suficientă, am folosit pentru prima data agar-agar, deci cine dorește, poate folosi gelatina, 5-6 grame fiind suficiente pentru o singura crema.
- Folosim doua vase, unde adăugăm in fiecare cate 100 ml apa rece și 4 g agar-agar, amestecam și punem vasele pe foc, sa fiarba un minut , după care se lasă la răcit.
- Când s-au răcit,am pus intr-un vas cu agar-agar crema de dovleac, in celălalt vas crema de iaurt și le-am omogenizat.Crema se adauga pe rand, nu toată odata( vezi foto cu instructiunile).
- Având cremele pregătite, am început sa asamblez cheesecakeul.
- Am pus o lingura generoasa din crema de dovleac pe sticla, apoi deasupra ei o lingura de crema de iaurt, alternând cremele, pana s-au terminat.Am scos sticla, am scuturat farfuria si am dat la rece pentru 4 ore.
- Când crema este întărită, se îndepărtează inelul, se presara scortisoara, se feliază si se servește cu mare pofta.
- Puteți alterna cremele cum doriti, nu e obligatoriu, sa procedați ca mine, la fel puteți înlocui agar-agarul cu gelatina.Este ușor de făcut, mai mult a durat, sa scriu reteta, decât sa pregătesc cheesecakeul.
- Gasiti la poze și modelul de asamblare.Ideea nu-mi aparține, ci am văzut-o pe un grup culinar, am salvat poza, s-o am de model, dar nu știu, care-i persoane ii aparține.
- In dieta Dukan se consuma începând cu etapa croaziera.
Comentarii