Ingrediente

  • 190 grame albus de ou
  • 50 g indulcitor (xilitol)
  • 1 plic budinca fistic (40 grame)
  • 1 praf de sare
  • 20 g tarate pshillium (2 linguri)
  • 40 g fistic crud macinat
  • 1 lingurița plina cu zahăr de mesteacăn vanilat, sau pudra de vanilie

Instructiuni

  • Ce fac, ce nu fac, dar s-au adunat iar câteva albușuri in frigider! 
    De aceasta data, m-am gândit, sa fac un chec cu gust de fistic. Dacă la o foaie de bezea pentru rulada, sau pentru foi de prajitura, este, sau nu obligatoriu sa se pună in albușuri diferite “fainuri” și acelea in cantitate mică, la un chec, compozitia trebuie sa fie consistenta, sa crească la copt, dar sa nu se lase după aceea. Cred, ca mi-a reușit, checul și-a păstrat forma, după ce s-a răcit complet. Se poate consuma sub forma de chec, sau se poate felia, pentru a fi umplută cu diferite creme. Am ales varianta de chec, merge foarte bine o felie, doua, alături de o cana cu lapte, sau iaurt.
  • Încălzim cuptorul la 160 grade, încălzire sus-jos.
  • Pregătim o tava de 22/10 cm. Am folosit o tava de silicon, dar pentru o tava de metal, dacă nu este una antiaderenta, se pune hârtie de copt. Era bine, sa pun hârtie si in tava de silicon, pentru ca, a trebuit, sa ma chinui puțin, sa scot checul intact din tava.
  • Fisticul macinat (eu am avut fistic crud si l-am macinat in râșnița de cafea), budinca si taratele de pshillium se amesteca împreuna.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, pana încep sa prindă volum. Se adauga indulcitorul si pudra de vanilie. Se mixează, 8-10 minute, pana albușurile devin lucioase, ferme si nu curge bezeaua de pe paletele mixerului.
  • Se adauga amestecul uscat, tot odata si se amesteca ușor cu telul para, sau cu spatula de silicon, folosind mișcări largi si ușoare, pana obținem o compoziție uniformă, aerată si ferma.
  • Se pune in tava pregatita înainte, se nivelează si se bate de 2-3 ori de masa, pentru a se așeza compozitia prin toate colțurile tavii.
  • Se da la cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 25 minute, fără sa deschidem usa cuptorului in acest timp.
  • Se scoate tava din cuptor, iar pentru a scoate checul din tava, am trecut cu cutitul pe marginea tavii, pentru a desprinde checul de tava, apoi am întors tava cu gura in jos și am desprins tava de chec. Am reușit, sa nu rup nici un colțișor. A doua oară, voi tapeta tava cu hârtie de copt.
  • Se lasă la răcit complet pe un grătar, timp in care urmaream, sa văd, se lasă, nu se lasă, rămâne cu margini ridicate și mijloc lăsat? Dar nu, a rămas așa cum doream!
  • Checul, in dieta Dukan, se consuma din croaziera, in doua zile, conține un tolerat, 40 g amidon din praful de budinca (20g tolerat/zi), 20 g tarate pshillium permis din atac (10g/zi -1 lingura) si fisticul crud, permis din croaziera, in locul uleiului de masline (20g fistic=1 lingura ulei).