Ingrediente

  • 150 g albușuri
  • 50 g indulcitor (xilitol)
  • 1 praf de sare
  • 300 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • 60 g tarate ovaz
  • 30 g izolat proteic de zer
  • Arome (lamaie, vanilie, etc…)
  • 100 g afine

Instructiuni

  • Intr-un bol încăpător punem iaurtul, aromele, taratele de ovaz și izolatul proteic. Se amesteca ingredientele și se lasă deoparte timp de 35-45 minute, pana observam, ca taratele s-au inmuiat puțin, iar compozitia se mai întărește.
  • Pregătim o tava de 30/10 cm, tapetand-o cu hârtie de copt și încălzim cuptorul la 175 grade, dupa ce taratele s-au hidratat in iaurt. 
  • Tot acum mixam albușurile cu un praf de sare, adăugând indulcitorul, când începe sa formeze vârfuri, mixând, pana obținem o bezea ferma, care rămâne între paletele mixerului. In funcție de aparatul folosit (robot, sau mixer), poate dura 4-7 minute, pana ce albușurile au consistenta necesară.
  • Se pune 1/3 din bezea peste compozitia de iaurt și se amesteca energic, pentru a deveni mai fluida, apoi se pune restul de bezea, iar de aceasta data, se amesteca ușor, cu o spatula de silicon. Se folosesc mișcări de sus in jos, in același timp, rotind vasul, pentru a omogeniza compozitia, dar totusi sa rămână aerată și ferma.
  • Se pune 1/2 din compoziție in tava, se presara 1/2 din cantitatea de afine, apoi se pune restul de compoziție, se nivelează, iar deasupra se asaza restul de afine.
  • Se coace la 175 grade, timp de 40-42 minute, dar nu deschidem cuptorul 30 minute, dupa care putem face testul scobitorii. Vom observa, cum checul va creste destul de mult, in timpul coacerii, insa nu va rămâne așa la final.
  • Când checul trece testul scobitorii și este rumenit, se scoate din cuptor și se lasă in tava, macar 5 minute, pana se lasă, apoi se scoate din tava cu tot cu hârtia de copt. Cu ajutorul unui cuțit desprindem hârtia, prin locurile unde s-a prins de aluat, apoi checul se lasă la răcit pe un grătar.
  • Se feliază, când este complet rece și se poate pudra cu lapte praf degresat, sau indulcitor.
  • In dieta Dukan, checul se consuma in doua zile de croaziera (60 g tarate ovaz= portia pentru doua zile). 
  • Conține și un tolerat, afinele, 100 g =1 tolerat/zi, insa cine dorește, poate folosi fructe goji, permise din faza de atac, sau poate renunța complet la fructe.
  • Știam de la început, ca pentru a nu se lasă checul dupa coacere, aveam nevoie de mai multă substanța uscata, insa nu voiam, sa încărc lista ingredientelor. 
  • Nu este prea aspectuos, dar este gustos!