Ingrediente

  • 3 oua mici
  • 200 g branza degresată scursa de zer
  • 65 g indulcitor (xilitol)
  • 30 g izolat proteic de zer, sau proteina de soia
  • 30 g tarate ovaz nemacinate (2 linguri)
  • 10 g tarate pshillium (1 lingura)
  • 5 g făina konjac
  • 25 g cacao degresată
  • 1 praf de copt
  • 100 ml apa fierbinte
  • 2 lingurițe esența cafea
  • 1 praf de sare

Instructiuni

  • Brânza degresată folosită la aceste brioșe, este foarte moale și cremoasă, aduce cumva a iaurt, insa este foarte gustoasa. Am pus branza la scurs intr-un tifon, asezat pe un strat generos de mălai, pentru a absorbi din umiditate. La final, branza obținută, are textura unui mascarpone clasic, dar fără grăsime. Am vrut, s-o folosesc la o crema, m-am răzgândit și am făcut aceste brioșe delicioase si dietetice.
  • Cele 200 g branza sunt cântărite, după ce a stat la scurs. In reteta se poate înlocui cu orice fel de branza dietetica, de exemplu branza lacteea cu 0,2% grăsime, fiind destul de uscata și care nu trebuie pusă la scurs.
  • Încălzim cuptorul la 180 grade.
  • Pregătim câteva forme de silicon, ale mele fiind destul de mari, având diametrul de 8 cm.
  • Amestecam “fainurile” cu praful de copt și cacaua degresată.
  • Separam ouale, iar albușurile se bat spuma și se dau deeoparte.
  • Gălbenușurile, indulcitorul și sarea se mixează, pana se deschid la culoare și cresc in volum.
  • Se adauga branza, esența și se mixează, pana se incorporeaza bine in crema de galbenus.
  • Pregătim apa fierbinte, sa fie la îndemâna, pentru ca de-acum, trebuie lucrat rapid.
  • Se pune amestecul uscat și se mixează ușor, la început, apoi la viteza mare, pana obținem un amestec uniform. Compozitia in acest moment este uscat, de aceea lucram repede in continuare, sa nu se hidrateze tarate, iar konjacul sa nu aibe timp sa acționeze.
  • Se mixează adăugând apa fierbinte in doua etape, iar rezultatul va fi o compoziție mai moale și legată.
  • Lasam mixerul deoparte și incorporam albușurile in trei etape, amestecand cu spatula. Prima transă de albus se va incorpora mai greu, dar va fi mai ușor la a doua și a treia transă.
  • Se pune compozitia in forme, sa fie pline cam pe 3/4, iar cu dosul unei linguri umezite in apa, o nivelam. 
  • Se coc la 180 grade, timp de 40 minute, pana trec testul scobitorii.
  • Se scot briosele din cuptor, se lasă puțin in forme, pentru a se raci (3-4 minute), apoi se iau ușor din forme și se lasă la răcit pe un grătar. Dacă se folosesc forme de silicon, nu este nici o problema, pentru ca briosele ies foarte ușor, fără sa se rupa.
  • Se pot adauga esente după plac, nu e obligatoriu, sa folositi esența de cafea, se poate ajusta indulcitorul, după gust, iar așa cum am menționat, dacă aveți branza degresată mai uscata, nu e nevoie, sa fie pusa la scurs.
  • In dieta Dukan, briosele se consuma din faza de atac, intr-o zi și jumătate, in croaziera se pot consuma intr-o singura zi, 30 g tarate ovaz=2 linguri. Sunt moi, pufoase, sățioasa, destul de mari, nu exagerat de dulci si nu se lasă după copt.