Ingrediente

 

  • ​​​500 g făina
  • 200 ml apa
  • 200 ml kefir
  • 30 ml ulei
  • 20 g drojdie proaspăta 
  • 1 lingurița sare și una de zahăr 

Instructiuni

 

  • Apa și kefirul se pun la încălzit, doar cât sa fie călduțe.
  • Făina se cerne.
  • Fata de Elena( aveți reteta in sursa de inspirație),eu am simplificat puțin framantatul și anume:făina cernută am pus-o intr-un vas mai mare, am făcut un loc la mijloc, am pus drojdia, tot lichidul caldut și cu o lingura am amestecat, adăugând putina făina din vas.
  • Lasam “ maiaua” sa dospeasca, cât sa facă bule de aer( dacă lasam mai mult la dospit, la un moment dat se va lasă).
  • Când maiaua este crescută, amestecam cu făina, obținând un aluat mai moale.Nu mai adăugăm făina.
  • Dupa ce adunam toată făina, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și adăugând puțin ulei, framantam un aluat neted.Se acoperă și se lasă la dospit, pana creste in volum de doua ori.
  • Aluatul dospit îl împărțim in doua, modelam doua baghete, presarand făina pe blatul de lucru.
  • Baghetele se aseaza in tava, pe hârtie de copt, cu partea infainata, in sus.Se lasă la dospit, neacoperite, după 20 minute le crestam și lasam la dospit încă 20 minute.
  • Se coc la foc iute, 200 grade, având sub tava cu baghete, o alta tava cu apa.Dupa 10-15 minute, îndepărtăm tava cu apa( cu atenție, ca este fierbinte) și continuam coacerea baghetelor, încă 15-20 minute, pana se rumenesc frumos.
  • Baghetele au coaja crocanta, iar miezul este pufos.