Ingrediente

Pentru 2 borcane de 420 g

650 g peste, cantarit după ce a fost curățat, spalat și tăiat bucăți mai mici
2 linguri otet din vin de 9 grade
1 lingurița sare grunzoasa pentru murături
Piper
Foi de dafin

Instructiuni

De mult voiam sa conserv pestele in suc propriu, dar cât am căutat, toate retetele conțineau și o cantitate mică de ulei, ceea ce eu nu doream sa folosesc.
Așa ca am încercat, recunosc, cu mari emoții, sa fac conserva, neștiind cum va fi , când voi desface un borcan, la fel și gustul peștelui , prea acru ,sau cu oase netopite.
Dar încercarea mea, nu a fost in zadar, caci după doua săptămâni, când am deschis un borcan, pestele era gustos, oasele topite, deci zic, mi-a reușit!
Peste bucatile de peste am pus sarea și oțetul, am amestecat bine, sa pătrundă peste tot și am lăsat o jumătate de ora, sa lase pestele putina apa.
Am asezat câteva boabe de piper și o foaie de dafin in fiecare borcan, apo bucatile de peste ,nelăsând deloc spațiu între bucăți, am turnat lichidul lăsat in vas, in ambele borcane, am pus capacele și le-am asezat pe o tava, care am introdus-o la cuptor.
Am fiert borcanele 4 ore, la temperatura de 100 grade, cu încălzire de jos.
Când am observat ca, pestele fierbe in borcan, am redus focul la 80 grade, după un timp am ridicat temperatura iar la 100 grade.
Am vrut sa fiarbă pestele in borcan, fără sa curga sucul in afara, sa nu rămână borcanele goale, doar cu peste, fără suc.
Am oprit focul și am lăsat borcanele sa se răcească in cuptor, după care le-am depozitat intr-un loc răcoros , nu la frigider.
După doua săptămâni, mi-am zis, ca e cazul sa încerc, ceea ce am vrut sa fie, peste in suc propriu.
Mi-a reușit, caci pestele nu este acru de la otet, iar oasele sunt topite, inclusiv cele mari.
Eu am folosit un amestec de peste din Dunăre,mreana, scobar, caras,plătica, batca, specii de pesti care conțin multe oase.